
אין צורך להרחיק נדוד עד פרובאנס או טוסקנה כדי להתהלך בתוך כרמים לטעום יין משובח ושמן זית שעשויים באהבה, יקב טורא הישראלי עושה זאת מצויין.
פעם בחודש לפחות חולפת בראשי תמונה מושלמת של חופש, בדמיוני אני מציירת את עצמי בין כרמי פרובאנס טועמת יינות, גבינות, שמן זית מובחר ופרליני שוקולד בעבודת יד. לפעמים אני שוכחת שממש מתחת לאף שלי, חצי שעה מתל אביב ורבע שעה מהבית של ההורים נמצא כל הטוב הזה בארץ השומרון שהפכה לאחרונה למוקד תיירות עולמי.
לאחרונה גיליתי בחבל הארץ המופלא הזה את יקב טורא, התגובה הראשונה שלי הייתה לכעוס על עצמי איך זה שלא גיליתי אותו עד עכשיו? ורד וארז בן סעדון הקימו את יקב טורא כיקב-אחוזה משפחתי (Estate Winery). כדי לזכות בהגדרה “יקב אחוזה”, היקב צריך להיות הבעלים של הכרם, ועל היין להיות מיוצר אך ורק בשטח היקב משלב התסיסה, היישון והביקבוק. הכרמים לא חייבים להיות צמודים ליקב, אך הם צריכים להיות באותו אזור גיאוגרפי.
ורד וארז בן סעדון מחוברים מאד לארץ ולקרקע. אנשים של חזון עם אהבה גדולה לפרטים הקטנים. חצי שנה לאחר שנישאו הם לקחו את כל החסכונות שלהם והשקיעו בישוב ברכה עשרים דונמים של כרם. בהתחלה מכרו את הענבים ליקבים אחרים, אך ברגע שנכנסו שיקולים פוליטיים, נתקלו אותם יקבים בבעיות מצד לקוחות בשוק האירופאי.
בני הזוג החליטו לעבור קורס ייננים ולייצר את היין בעצמם. ההחלטה התבררה כנכונה. יקב טורא הפך להצלחה מסחררת. במבחני טעימה עיוורת, שבהם פוליטיקה לא משחקת תפקיד, הצליחו היינות של יקב טורא לקטוף פרסים ושבחים, והמקום הפך לאתר עלייה לרגל של חובבי יין מהארץ והעולם.
השמן מוגש בבקבוק אישי ואפשר ממש לשתות אותו לרוויה כי הוא כל כך צלול ועדין. האהבה הגדולה לארץ ולעבודת האדמה, תוך הקפדה על גידול זיתם משובחים וכבישה קרה במכונות חדשיות, מפיקים מוצר מוגמר מעולה.
כרמי הזייתים של יקב טורא גדלים על גדולת נחל שילה, באדמת טרה רוסה סלעית, באקלים קריר המאוזן על ידי השמש הישראלית, המטבח שלי שמאופיין במאכלים ים תיכוניים חגג עם השמן החדש שהעניק עומק של טעמים חדשים לכלל התבשילים.
הכרמים של יקב טורא התגלו ככרמים מהאיכותיים ביותר בארץ. הם נהנים מטרואר ייחודי ונדיר ומתנאי גידול אולטימטיביים. תנאים אלו נובעים ממיקומו של הכרם על הר בגובה 850 מטר, החשוף לרוח המערבית. הערפל השורה על הכרם עד שעות הבוקר המאוחרות ומזג האויר במקום (16 מעלות בלילות הקיץ עם לחות של 98%, ומינוס 4 מעלות בחורף ולפעמים גם שלגים) חברו יחד עם אדמת הטרה-רוסה הסלעית ומעניקים לענבים איכות יוצאת דופן שהפכה לשם דבר באזור וברחבי הארץ. מסתבר שההבדל בטמפרטורות בגובה הרב עושה את ההבדל. הגפנים עשירות יותר ובעלות גוון וארומה עוצמתיים יותר, מה שמשפיע על איכות היינות ותורם לקשת רחבה של טעמים מודגשים.
אם בא לכם לטעום מכל הטוב הזה אתם יכולים להזמין לעצמכם או לאנשים שאתם אוהבים מארז במתנה
אם בא לכם לחוות את כל הטוב הזה הואילו נא לסור אל מרכז המבקרים של יקב טורא, אין צורך להרחיק נדוד פרובאנס זה כאן.
