המוציא לחם מן הנבט

המוציא לחם מן הנבט
מונבטים. לחם
צילום: לירון זנדמן

לכנות אותם בשם לחם, לא יהיה מדויק, גם לא לברך עליהם את ברכת “המוציא”. אבל אלפי אנשים, אם לא יותר, ישמחו לברך על ההמצאה “מונבטים” את ברכת שהחיינו. מדובר בסטארטאפ בעולם המזון – “לחמי בריאות” מכנה אותו הממציא, שמייצר בצק משילובים של נבטי קינואה, כוסמת, קטניות, דגנים ללא גלוטן,ירקות ופירות, אורגניים וטבעוניים

הסיפור הזה התחיל במחלת הקוליטיס (מעיים), שנחתה יום אחד על בועז אוליברו. רוב החולים גוזרים על עצמם להיעזר בתרופות. אוליברו הוא מזן אחר. מסוג “במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש”. אז הוא חיפש תחליף מזין ללחם, שלא יחריף את תסמיני מחלתו.

בשלב הראשון, בהמלצת נטורופתית, החל לצרוך לחם עשוי מקינואה מונבטת. זה אמנם הקל עליו, אבל המפעל שייצר את לחם הקינואה נסגר. ושוב, איך מגיבים על צרה כזו רוב בני האדם, אני למשל? בהשלמה, תסכול וקיטורים.

בועז אוליברו עשה דבר אחר: הוא התחיל להנביט בעצמו, בשיטת ניסוי וטעייה,זרעים של כוסמת, קטניות, סלק, ואפילו פירות. יצר עיסה על ידי טחינת הנבטים וערבוב במים מטוהרים (מים שעברו תהליך של אוסמוזה ושימוש בנורת UV לשמירה סטריליות), יצק את העיסה לתבניות עגולות ואפה בתנור בחום נמוך.את המאפים האלה הקפיא, וכשהתוצאה השביעה את רצונו, הקים את המפעל העצמאי שקיבל את השם “מונבטים”. וכדי לאפשר לכל המגזרים בארץ להיעזר בחידוש, השיג לו כשרות מהדרין ברבנות אור עקיבא.

נכון להיום, בשיטת המונבטים מיוצרים 15 סוגים שיכולים לספק מענה לחולי צליאק, לרגישים לגלוטן, לסוכרתיים, לטבעוניםולצמחונים. הם מיוצרים בעבודת יד מנבטים של שעועית מש, עדשים כתומות וצהובות, דוחן, כוסמת, קינואה, בטטה, סלק, ואפילו תאנים, תמרים, תפוחים ובננות. כך שחלקם גם מתקתקים. כולם נמכרים קפואים ובבית צריך לחמם אותם קצרות בטוסטר לחיץ או קופץ, בתנור ובטוסטר אובן.

לחם מונבטים|צילום: נעמי גוטקינד-גולן
לחם מונבטים|צילום: נעמי גוטקינד-גולן

חשוב לאוליברו להדגיש שאין במוצרים האלה סוכר, שמרים או ממתיקים אחרים, לא שמנים ולא שומנים, לא חומרים משמרים ולא חומרי טעם וריח. הודות לייחודם קיבלה החברה שלו גם רישיון יצרן מטעם משרד הבריאות, וגם רישיון תוצרת אורגנית מטעם חברת “אגריאור”.היום ניתן להשיג את מונבטים בבתי טבע ברחבי הארץ, להזמין משלוח הביתה דרך האתר, או בטלפון 04-6904704.

הנטורופתית טל בן דוד מסבירה מדוע מדובר במזון בריאות אמתי: כשלוקחים זרעים ומעבירים אותם תהליך של הנבטה והשרייה, הדבר מעלה במידה ניכרת את ערכם התזונתי,כולל חלבונים, ויטמינים ומינרלים. תהליך ההנבטה גם מפרק לגורמים את הפחמימות, החלבונים והשומנים, כך שהם קלים יותר לעיכול ונספגים טוב יותר במערכת העיכול. מאחר שערכם הגליקמי נמוך, הם מתאימים גם לחולי סוכרת.

מונבטים. פיצה|צילום: לירון זנדמן
מונבטים. פיצה|צילום: לירון זנדמן

זול זה לא, אריזה של 4 יחידות (300 גרם), עולה 28 שקלים. אבל לבריאות כידוע אין מחיר.ועכשיו לשאלת השאלות: האם זה אכיל, כלומר טעים?

ניסיתי שני טעמים מתוך המבחר, אחד עשוי קינואה, כוסמת וסלק. השני עשוי כוסמת, תפוח עץ ותמר. את המונבט עם התמר, אפשר בהחלט לאכול ללא ממרח או תוספת, כתחליף לעוגייה או פרוסת עוגה ליד ספל קפה או תה. הוא עם מתיקות מעודנת ומרוסנת, שאפשר להתרגל אליה, במיוחד כשהבריאות לא מרשה שוקולד, עוגות קרם ומתוקים אחרים. הראשון פחות נעים ללא תוספות, אז ניסיתי את שלוש ההצעות הנלוות, כשהכי טעימה לי הייתה הפיצה מונבטים.

א. סביח מונבטים -חותכים את המונבט לרוחב כדי ליצור 2 פרוסות דקות. מורחים על הפרוסות שמן זית, טחינה עם עשבי תיבול, פרוסת חציל מטוגן, עלה חסה, קצת פלפל קלוי וזיתים. אפשר להוסיף עגבניות שרי שנאפו קלות בתנור ותורמות למתקתקות המנה.
ב. פיצה מונבטים– מורחים מעט שמן זית, ממרח פלפלים או ממרח עגבניות, מגרדים מעל טופו או תחליף גבינה אחר. מוסיפים עגבניות שרי, פטריות וזיתים, מלח ופלפל. מכניסים לתנור ל-10 דקות בחום של 200 מעלות. אפשר להגיש לצד בטטה וזוקיני כדי שתהיה ארוחה מלאה יותר.
ג. כריך אבוקדו – מחממים מונבט ומורחים עליו חרדל דיז’ון, מניחים עלה חסה, נבטים, פרוסות אבוקדו, פטריות טריות ופלפל גרוס.

מונבטים. לחם|צילום: לירון זנדמן
מונבטים. לחם|צילום: לירון זנדמן

יש מתכונים נוספים באתר http://munbatim.com/.


כתבות שתשמחו לקרוא

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *