לא רק מלח: 6 תבלינים שכדאי שיהיו בכל בית

לא רק מלח:  6 תבלינים שכדאי שיהיו בכל בית
תבלינים
צילום: אתר pixabay.com

פפריקה

אחד התבלינים השימושיים והנפוצים ביותר. נמצא כמעט בכל מטבח. הפפריקה היא זן מתורבת של צמח פלפל צ’ילי שמקורו בדרום אמריקה, אך הפפריקה נפוצה בעיקר במטבח המרוקאי וההונגרי. למעשה, המילה פפריקה בהונגרית מציינת את כל סוגי הפלפל, ואמרה ידועה בהונגרית גורסת כי “למי שיש מלח ופפריקה – יש הכול בחיים”. הפפריקה מתאימה לשימוש בסוגי מאכלים רבים ומתאפיינת בצבע אדום בוהק שעובר גם למאכלים שבהם שמים אותה.

הפפריקה הנפוצה ביותר היא פפריקה מתוקה, אך גם לפפריקה החריפה יש קהל אוהדים מושבע. הפפריקה החריפה נחשבת לתבלין בעל סגולות בריאותיות, יש בו ויטמין A וחומרים נוספים הגורמים לעליית הכולסטרול הטוב .

מקורו בדרום אמריקה. פפריקה|צילום: אתר pixabay.com
מקורו בדרום אמריקה. פפריקה|צילום: אתר pixabay.com

פלפל שחור

גם הפלפל השחור הוא אחד התבלינים הנפוצים ביותר במטבח ולמעשה נמצא כמעט על כל שולחן (יחד עם מלח). מקורו בצמח ממשפחת הפלפליים שפירותיו עוברים ייבוש והופכים לתבלין שאנו מכירים (אגב, הפלפל השחור יכול לבוא גם בצבעים לבן, ירוק וורוד). הפלפל השחור מתאים כמעט לכל תבשיל לחיזוק הטעם, ונפוץ במיוחד במטבח האירופאי והמזרח תיכוני. מתאפיין בחריפות מסוימת הנובעת מתרכובת הפיפרין המצויה בווגורמת לקיבה להפריש חומצה מוגברת. הפלפל השחור הוא התבלין הנסחר ביותר בעולם ומיוחסות לו סגולות בריאותיות רבות, ובהן הקלה בשיעול, הרגעת כאבי שיניים ושיפור העיכול.

התבלין הנסחר ביותר בעולם. פלפל שחור|צילום: אתר pixabay.com
התבלין הנסחר ביותר בעולם. פלפל שחור|צילום: אתר pixabay.com

כמון

תבלין שגרגריו ניתנים לשימוש הן שלמים והן טחונים, כאשר הצורה הטחונה היא הנפוצה יותר. מקור התבלין בצמח ממשפחת הסוככיים, ויש להשתמש בו במשורה מפני שטעמו חזק מאוד. התבלין פופולרי במטבח הים תיכוני, הסיני וההודי, והוא מרכיב בולט בפלאפל ובחומוס. מקובל לשים כמון גם בסלטים, בשרים, גבינות ותבשילי קטניות, אך יש אנשים שנרתעים ממנו. הכמון נחשב גם כצמח מרפא ומכיל המון ברזל. בין סגולותיו הבריאותיות נמנות טיפול בכאב שיניים, כאבי בטן, והגברת החשק המיני.

נחשב גם כצמח מרפא. כמון|צילום: אתר pixabay.com
נחשב גם כצמח מרפא. כמון|צילום: אתר pixabay.com

אורגנו

תבלין נפוץ מאוד שמקורו בשיח אזובית פשוטה. האורגנו נפוץ במטבח הים תיכוני, ומזוהה במיוחד עם המטבח הספרדי, היווני, ויותר מכל עם הפיצה שמקורה באיטליה. הגרסה הנפוצה של האורגנו היא בצורתו המיובשת, אך ניתן למצוא אותו גם כצמח טרי. טעמו מריר וריחו חזק, ומקובל לשלב אותו בחביתות, פסטות, פשטידות ומאפים שונים, אך יש לעשות זאת בעדינות כדי שהטעם המריר לא ישתלט על המאכל. מבחינה בריאותית האורגנו נחשב כמסייע לשיעול, לעיכול, לדלקות אוזניים וחניכיים ועוד.

טעמו מריר וריחו חזק. אורגנו| צילום: אתר pixabay.com
טעמו מריר וריחו חזק. אורגנו| צילום: אתר pixabay.com

קינמון

הקינמון מוזכר בתנ”ך (בשיר השירים) ויש לו היסטוריה ארוכה הן כבושם וכאחד מסממני הקטורת שהודלקה בבית המקדש והן כמִנחה שהוגשה לאלים ולמלכים בעולם העתיק. הקינמון הוא עץ ירוק-עד ממשפחת העריים, וכ-90% ממנו מופקים בסרילנקה ומיובאים לכל העולם. בתהליך עיבוד הקינמון נוצרים גם מקלות קינמון – שבהם משתמשים בעיקר לקישוט דקורטיבי במשקאות שונים כגון סיידר חם, וגם קינמון טחון שבו משתמשים כתבלין למגוון רחב מאוד של מאכלים, החל מתבשילי עוף ובשר וכלה במתוקים כגון עוגות ועוגיות ואפילו בקפה. גם בקינמון יש להשתמש במשורה מפני שטעמו חזק ונוטה להשתלט, יש מחקרים הטוענים שקינמון מסייע בהפחתת רמת הסוכר בדם.

מסייע בהפחתת רמת הסוכר בדם. קינמון|צילום: אתר pixabay.com
מסייע בהפחתת רמת הסוכר בדם. קינמון|צילום: אתר pixabay.com

שום

אף מטבח לא שלם בלי שום. השום הוא ירק ממשפחת הבצלים שמורכב מ”ראש” ומ”שיניים”, וניתן לעשות שימוש בשניהם. השום מתאפיין בריח עז וחריף שנחשב כ”ריח רע”, אך יש לו מנעד רחב מאוד של סגולות בריאותיות, ובהן: טיפול בכאבי שיניים, טיפול בדלקות, מוריד כולסטרול ושומנים בדם, מיטיב הצטננויות ושיעול, מאט תהליכי הזדקנות, מונע עקיצות, ונחשב אפילו כמסייע למניעת סרטן. השום יכול להגיע כטרי ושלם, כשבבים מיובשים, וכאבקה טחונה. מבחינה קולינרית הוא מתאים למגוון מאכלים, ופופולרי במיוחד בסלטים, בשרים ופסטות. גם רוטב שום נחשב לרוטב פופולרי מאוד. צריך לשים לב שלא משתמשים בשום ישן מפני שטעמו עלול להיות מר, וכן בשעת הטיגון להוסיף את השום רק לקראת סוף הטיגון כדי שלא ייחרך בטמפרטורה גבוהה וישאיר טעם מר.

אף מטבח לא שלם בלעדיו. שום|צילום: אתר pixabay.com
אף מטבח לא שלם בלעדיו. שום|צילום: אתר pixabay.com

כתבות שתשמחו לקרוא

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *